CSAK7!
Valódi hírek válogatása & REAL BLOG. NO fake news.
CSAK7!
Valódi hírek válogatása & REAL BLOG. NO fake news.
A kormány szerint a LIBE-jelentés egy politikai vádirat, a demokrácia megcsúfolása
A kormány szerint a LIBE-jelentés egy politikai vádirat, a demokrácia megcsúfolása

2018.június.26. kedd 

A Sargentini jelentéssel kapcsolatban Orbán Viktor úgy véli, hogy nyomást akarnak gyakorolni Magyarországra. Varga Judit, a Miniszterelnökség államtitkára az M1 Ma este című műsorában úgy fogalmazott: egy koncepciós per tanúi vagyunk. Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója pedig arról beszélt: a magyar választópolgárok már annyiszor hallották, hogy az EP-ben farkast kiáltanak a magyar demokrácia kapcsán, hogy mára valószínűleg immunissá váltak erre.

Nagy többséggel elfogadta a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló különjelentést hétfőn az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE),

e szerint az országban fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének, így indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítása.

A szavazáson 56 képviselő vett részt: 37-en támogatták a számos ponton módosított tervezetet, 19-en ellene voksoltak, senki nem tartózkodott.

Egy koncepciós per tanúi vagyunk, ahol a vádirat megegyezik az ítélettel – mondta az M1 Ma este című műsorában a Miniszterelnökség államtitkára. Varga Judit a miniszterelnök szavait idézte: a Sargentini-jelentés egy politikai nyomásgyakorlási eszköz. Az államtitkár hozzáfűzte, Brüsszelben azt akarják, hogy Magyarország változtasson álláspontján a migrációval kapcsolatban, azonban a magyar emberek már döntöttek, ezért a kérdés tárgytalan.

Az államtitkár azt is jelezte: Judith Sargentini magánlátogatáson járt Magyarországon, hivatalos bizottsági küldöttség Magyarországon nem járt, és nem is vették fel a kapcsolatot a magyar hatóságokkal. Varga Judit hozzáfűzte, hogy a jelentés végén felsorolják, mely szervezetekkel egyeztettek, amelyből látható, hogy önkényesen kiválasztott „rendkívüli módon kormánykritikus” szervezetekkel egyeztettek, ami szerinte az egész társadalmat illetően semmi esetre sem nevezhető reprezentatívnak.

Az Európai Parlament (EP) által közreadott kép az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) a jogállamiság magyarországi helyzetéről tartott meghallgatásáról Brüsszelben 2017. december 7-én. Balról a második Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (háttal). (hirado.hu/MTI/Európai Parlament/Dominique Hommel)

Varga Judit felhívta a figyelmet: Magyarországon a jogállamiságot kérik számon a jelentésben, ám a saját eljárásukra nézve nem tartották be a tisztességes eljárás garanciáját, így a magyar külügyminiszter csak külön kifejezett kérésre – és nem meghívásra – lehetett jelen az egyéves eljárás során és kétszer tizenöt percben fejthette ki Magyarország érveit, emellett nem biztosították az észrevételezés jogát sem.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy több képviselővel is egyeztetett, és úgy tapasztalta, sokszor

maguk a képviselők sincsenek tisztában a jelentés egyes részleteivel és alapvetően politikai nézetkülönbség miatt támadják Magyarországot, és nyomás alá akarják helyezni, mert a kihívásokra más válaszokat ad.

Forrás: hirado.hu