CSAK7!
Valódi hírek válogatása & REAL BLOG. NO fake news.
CSAK7!
Valódi hírek válogatása & REAL BLOG. NO fake news.
Kína:
Kína: "Az USA a történelem legnagyobb kereskedelmi háborúját indította most el"

2018. július. 6. péntek

A mai nappal az USA elkezdte alkalmazni a kínai import termékekre kivetett 25%-os büntetővámot 34 milliárd dollár értékben. "Az USA a történelem legnagyobb kereskedelmi háborúját indította most el"

- közölte Peking.

"Az USA felrúgta a WTO Világkereskedelmi Szervezet szabályait és megállapodásait, a legnagyobb kereskedelmi háborút indította ma el a történelemben." 

- áll a kínai minisztérium közleményében.

Ez 818 kínai importárut érint 34 milliárd értékben. Ez csak az első lépcsőfoka annak a 450 milliárd dollár büntetővámnak, amivel az USA fenyegette meg a kínai termékeket és gazdaságot.

Kína csütörtökön jelezte, hogy ha az Egyesült Államok betartja fenyegetését, és péntektől újabb büntetővámmal sújtja a kínai termékeket, akkor nem marad el Peking azonnali ellenlépése.

Kína megígérte, hogy ő semmiképp nem fogja "leadni az első lövést", de kénytelen lesz ellentámadást indítani és viszontlépéseket foganatosítani, hogy megvédje saját érdekeit. Peking arról informálta a Világkereskedelmi Szervezetet, hogy más országokkal közösen is "azon fog dolgozni, hogy megvédje a szabadkereskedelem többoldalú rendszerét."

Kína beváltotta fenyegetését, azonnal visszatámadt az amerikai vámokra.

A 34 milliárd dollárnyi kínai terméket érintő amerikai vámok mai életbe lépésére szinte azonnal reagált a kínai vezetés: 

A szemet szemért elv értelmében 34 milliárd dollárnyi amerikai termékre vetett ki vámot mától. Kína ezzel beváltotta korábbi fenyegetését, miszerintnem fogja büntetlenül hagyni Washington protekcionista kereskedelempolitikáját. 

A minisztérium számításai szerint ebből a 34 milliárd dollárból több mint 20 milliárd dollárnyi terméket Kínában működő külföldi cégek, jórészt amerikai vállalatok állítanak elő.

Ez pedig azt jelenti, hogy ha Washington megemeli a vámokat, az jelentős részben a Kínában működő amerikai cégeket sújtja majd" 

- jegyezte meg a kínai szóvivő.

A China Daily állami újság közlése szerint 545 amerikai termék került fel a kínaiak büntetőlistájára. Azt is hangsúlyozta, hogy

az USA által provokált kereskedelmi konfliktus az egész világgazdaságnak árt, hiszen súlyos fennakadásokat okoz a globális ellátási láncokban, felfordulást hoz a pénzügyi piacokra, mindennek pedig végül az egyszerű emberek isszák meg a levét. 

A globális értékláncokba kifejezetten erősen be vagy ágyazódva a magyar gazdaság. Magyarország lehet Trump háborújának egyik legnagyobb áldozata
A nagymértékű járműipari exportja miatt Magyarország a világon a negyedik leginkább integrált gazdaság a globális értékláncokba, és ezért különösen sérülékeny a globális kereskedelmi háború durvulása esetén - mutat rá friss infografikájában a Reuters. 

Kedd este arról közölt információkat a német Handelsblatt, hogy az Egyesült Államok berlini nagykövetével zajlott egyeztetések alapján hajlana Donald Trump az európai autókra vonatkozó nulla százalékos amerikai importvámra, ha cserébe az európai piacon is ugyanígy nulla százalékos lenne az importvám az amerikai autókra. 

Utóbbi elérésére, a lobbizásra ígéretet tettek a nagy német autógyártók vezérei. Ha viszont Trump tényleg meglépné a 20%-os importvámot az európai autókra, erre az esetre a német gyártók azzal fenyegetnek, hogy az amerikai jelenlétüket (gyártókapacitásukat) leépítik, ami fájna az amerikai gazdaságnak. 

Forrás: RT