CSAK7!
Valódi hírek válogatása & REAL BLOG. NO fake news.
CSAK7!
Valódi hírek válogatása & REAL BLOG. NO fake news.
Novák Katalin: Európa számára a családok támogatása az egyetlen kiút
Novák Katalin: Európa számára a családok támogatása az egyetlen kiút

2018. július 6., péntek

Európa számára a családok támogatása az egyetlen kiút a jelenlegi helyzetből; belső erőforrásokra kell támaszkodni, nem gazdasági bevándorlókra

- mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, és ifjúságügyért felelős államtitkára a Lorenzo Fontana olasz családügyi miniszterrel folytatott pénteki római megbeszéléséről beszámolva telefonon az MTI-nek, hangsúlyozva, ez közös véleményként fogalmazódott meg. 

Novák Katalin elmondta, az új olasz családügyi miniszterrel megállapodtak abban, hogy európai szinten is erősíteni kell a közös fellépést a családok támogatásáért.

Magyarországon 6 év alatt 22 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv. Míg 2011-ben mélyponton, 1,2 volt a teljes termékenységi mutató, 2017-re 1,5-re nőtt. Magyarországon húsz éve nem volt ilyen magas ez az arányszám, amely azt fejezi ki, hogy átlagosan hány gyermeket vállal egy nő - magyarázta az államtitkár.

Megemlítette, hogy Olaszországban ez a mutató aggasztóan csökken: jelenleg 1,3.  Hangsúlyozta:

a népesség fenntartásához legalább 2,1-es mutatószámra lenne szükség. 

Kitért az EU külső határait Olaszországnál fenyegető illegális migrációra is, kiemelve, Olaszországban az új kormány határozott fordulatot hajt végre, nemet mond az illegális migrációra és igent a családok, a gyermekvállalás támogatására.

Novák Katalin kiemelte: a két kormány a jövőben még szorosabbra fűzi az együttműködést az európai családpolitikában is.

Forrás: MTI