CSAK7!
Valódi hírek válogatása & REAL BLOG. NO fake news.
CSAK7!
Valódi hírek válogatása & REAL BLOG. NO fake news.

#országgyűlés


Orbán: a határvédelemhez jobban értünk, mint bárki Brüsszelben

2018. szeptember 17., hétfő

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszaka.

Alkotmányos szokásaink szerint a miniszterelnök minden ülésszak kezdetén jelentést tesz a Háznak, mi történt a két ülésszak között – jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő felidézte, hogy a nemzeti kormány 2010-ben új gazdaságpolitikát indított útjára.

Mint mondta, ez a gazdaságpolitika oly mértékben különbözik a 2010 előttitől, hogy nem túlzás új gazdasági modellnek nevezni. Ez a magyar érdekekből indul ki, indokolt magyar modellnek nevezni – mondta, és hozzátette, hogy idén nyáron is jól teljesített a magyar gazdaság, amiért elismerését fejezte ki a gazdaság résztvevőinek.

Mi munkaalapú gazdaságot építünk

– fogalmazott. A kormányfő ismertette, 2010-zel összevetve a foglalkoztatottak száma mintegy 800 ezerrel nőtt. Hamarosan 4,5 milliónyi magyar fog dolgozni, ami egy álomhatár – tette hozzá.

Úgy fogunk kormányozni, hogy egyre jobban megérje dolgozni és gyermeket vállalni

– hangsúlyozta a miniszterelnök. A magyar modell eredményei biztatást adnak arra nézve is is, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió öt legjobb és legélhetőbb országa között lesz – emelte ki Orbán Viktor.

Fejlődő gazdaság

A magyar gazdaság a második negyedévben 4,8 százalékkal nőtt, ami kétszerese az EU-s átlagnak – jelentette a miniszterelnök, hozzátéve: ez mindenki számára jó hír, még a nyugdíjasoknak is. A velük kötött megállapodás szerint szinte biztosra vehető, hogy az idei év végén ismét nyugdíjprémiumban részesülhetnek a nyugdíjasok – tette hozzá a miniszterelnök.

A mai gazdaság jó teljesítményéhez és sikeréhez a korábban dolgozó nyugdíjasok is hozzájárultak, ezért nekik is részesülniük kell a sikerekből.​

Többmilliárdos beruházások

A német BMW-gyár egy jelentős debreceni beruházás mellett döntött, aminek számos oka van. Orbán Viktor meggyőződésének nevezte, hogy a kiváltó ok nem más, mint a kiváló magyar munkaerő, a jó képességű magyar munkások. Büszkék lehetünk világszínvonalú munkásainkra.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a napokban még egy ennél is nagyobb beruházás bejelentése is megtörtént. Tiszaújvárosban 390 milliárd forint értékű üzemet épít a Mol-csoport és a ThyssenKrupp Industrial Solutions AG. Itt valódi gigaberuházásról van szó – emelte ki a kormányfő.​

Közoktatási fejlesztés

Több mint másfél millió gyerek kezdte meg a tanévet a köznevelésben, egymillió gyerek kap ingyen tankönyvet, ami európai szinten egyedülálló – hangsúlyozta. A felsőoktatásban 85 ezer hallgatót vettek fel, ami 2,5 ezerrel több, mint 2017-ben. 65 ezren kapnak állami ösztöndíjat.

A magyar közoktatás legnagyobb fejlesztése zajlik – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor. Beszédében kiemelte: 2018-ban 606 milliárd forinttal többet költünk oktatásra, mint az utolsó szocialista évben, 2010-ben. Több mint 500 fejlesztés zajlik országszerte. A digitális oktatást is segíti a kormány, számos eszközt osztott szét a napokban az iskolák között.​

Az Országgyűlés plenáris ülése (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Népesedési kérdések és európai politika

A közeljövőben két terület érdemel kiemelt figyelmet – fogalmazott a kormányfő. Az egyik a népesedési kérdések, a másik pedig az európai politika.

„Ha minket elfú az idők zivatarja, nem lesz az Istennek soha több magyarja”

– idézte Arany Jánost a miniszterelnök. Hozzátette, a képlet egyszerű: ha nem erősítjük meg a magyar családokat, akkor előbb-utóbb elfogyunk és velünk együtt a magyarok népe is. Mi ebbe nem akarunk beletörődni – emelte ki a miniszterelnök.

Mint fogalmazott:

nemzeti keresztény kormány vagyunk, eddig is családközpontú politikát folytattunk. Ami eddig történt szükséges, de nem elégséges feltétele a megmaradásunknak. Újabb és újabb kezdeményezésekre van szükség, ezért a kormány hamarosan nemzeti konzultációt indít.

A nemzet jövőjének nagy kérdéséhez kapcsolódik az új Nemzeti alaptanterv megalkotása is – húzta alá Orbán Viktor.

Európai színpadon folyik a közfigyelmet kiváltó vita

2019 májusában európai parlamenti választások lesznek. A miniszterelnök szerint a jelenlegi európai elit ekkor távozni fog. „Épp ideje” – jelezte. Nem tudták Európán belül tartani az Egyesült Királyságot, a migránsokat pedig nem tudták az Európai Unión kívül tartani. Mindkettő súlyos, történelmi hiba

 – húzta alá a miniszterelnök.

Hozzátette: a jövő legfontosabb kérdése a migráció lesz. Ennek megfelelően a politikai erők Európában két táborra oszlanak. Bevándorlást támogatókra és azt ellenzőkre. Ez ma fontosabb, mint a pártszimpátiák, így ez ma felülírja a hagyományos pártszerkezeteket – fogalmazott a kormányfő.

Támadják a bevándorlásellenes erőket

A bevándorlásellenes erők közül kiemelkedik Olaszország, Ausztria, Lengyelország és Magyarország. Ez a négy ország folyamatos támadások alatt áll. Nem telik el úgy nap az európai politikában, hogy valaki „ne kapna a lábszárunk után” – fogalmazott a miniszterelnök. Támadnak a bevándorláspárti brüsszeli bürokraták és a bevándorláspárti nemzeti kormányok is. Ezt a négy országot támadják a Soros-féle hálózat lőállásaiból, a globális elit is és számos európai politikus és ország vezetője is – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A globális elit át akarja venni az EU és az európai nemzetek irányítását

Kiemelte: Magyarországot és Lengyelországot jogállamisági eljárásnak nevezett brüsszeli büntetőakciókkal akarják gyengíteni, Olaszországban a kulcsszerepet játszó belügyminisztert akarják eltávolítani, Ausztriával szemben pedig a politika tömeggravitációjának erejét vetik be – mondta a miniszterelnök.

A bevándorlás nem pártkérdés

A miniszterelnök szerint a bevándorlás és a migránsinvázió nem pártkérdés, hanem elsőrendű nemzeti ügy, amely felüláll a párttaktikai megfontolásokon. Ezért Magyarország szolidáris minden bevándorlásellenes kormánnyal, legyen bármilyen is a pártösszetétele.

Az Európai Parlament Magyarországról szól jelentése és annak időzítése is ebbe az összefüggésbe illeszkedik – fogalmazott a miniszterelnök. Kibontakozott egy vita arról, hogy a Sargentini-jelentés Magyarországról vagy a magyar kormányról szól. Javasolta: olvassa el mindenki a dokumentum címét. Azt írták, Magyarország, tehát nyilvánvaló, hogy a jelentés Magyarországról és országunk ellen íródott.

A jelentés állításai közül 19 éppen most folyó vitás eljárásokról szól, 13 pont már korábban lezárt vitákról és megállapodásokról, 37 pedig ténybeli tévedés – összegzett a miniszterelnök.

A kormányfő elmondta: köztudott, hogy Magyarországon az antiszemitizmussal szemben zéró tolerancia van érvényben. Ismert, hogy a migráció vallási vetülete miatt az antiszemitizmus éppen Nyugat-Európában nő, Keleten pedig csökken. A helyzet úgy áll, hogy a modern antiszemitizmus európai központja éppen Brüsszelben található.

Magyarország mindenkinek megadja a tisztelet, még azoknak is akiknek nem kellene

– fogalmazott. Hozzátette: mindemellett a jelentést csak abszurd hazugsággyűjteménynek lehet nevezni. A jelentés elfogadásának módja sérti az unió alapokmányát, vagyis úgy akarnak a jogállamiság vélt hiányosságai miatt eljárást indítani egy tagállam ellen, hogy fittyet hánynak a legelemibb szabályozásokra – mondta Orbán Viktor. A kormány jogi lépéseket fog tenni az ügyben.

Nem leszünk bevándorlóország

Magyarországot azért támadják, mert a magyar emberek döntöttek, nem leszünk bevándolróország. A miniszterelnök úgy fogalmazott: két csatát már megvívtunk. Az elsőt akkor, amikor az illegális bevándorlók nagy hulláma elérte Európát 2015-ben. Brüsszel akkor feltette a kezét és azt mondták nem lehet megállítani az illegális bevándorlást.

Magyarország akkor a kerítést megépítve bebizonyította, hogy ezt meg lehet állítani, ha van elég akarat és elszántság – hívta figyelmet a miniszterelnök.

A másik vita a kötelező betelepítési kvóta kapcsán ütött ki. A magyar emberek azonban elmondták, hogy nem kérnek a kötelező kvótából. Az egyértelmű kiállás következménye az lett, hogy egyre többen osztják a magyar álláspontot.

Megvédtük határainkat, világossá tettük kikkel akarunk együtt élni és kivel nem

– emelte ki Orbán Viktor.

El akarják venni a határvédelmi jogot

A bevándorláspártiak el akarják venni Magyarországtól a határvédelem jogát

jelentette ki a miniszterelnök. Üdvözlendőnek nevezte Orbán Viktor, hogy az EU a kvóták helyett a határvédelemre fordítja tekintetét. Helyes, hogy megerősítjük határaink védelmét és az is, ha segítjük azokat, akik nem tudják megfelelően megvédeni hazájukat. Az azonban nem helyes, ha tőlünk el akarják venni a határvédelem jogát, és helyettünk Brüsszel akarja irányítani a magyar határ védelmét – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A határőrizet jogáról nem mondunk le

Orbán Viktor leszögezte: nem engedjük, hogy a határőrizet jogából bárki akár egy jottányit is elvegyen. Hozzátéve: a határvédelemhez jobban értünk, mint bárki Brüsszelben.

Hangsúlyozta:

a mi határainkat nem csak profik, hanem hazafiak védik, belőlük áll a magyar hadsereg és a rendvédelmi erők köteléke. Erre esküsznek fel, és ez az a többlet, amit semmilyen pénzért nem lehet megvásárolni, nekünk ez a legerősebb védőpajzsunk.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: Brüsszelben most sem arról beszélnek, hogy minden eszközzel meg kell védeni az unió határait, hanem „portaszolgálatot” akarnak létesíteni; nem megállítani, hanem menedzselni akarják a bevándorlást.

Kijelentette: hazánk nem átjáróház és nem is gyűjtőtábor; ha keveredni akarnánk más kultúrákkal, civilizációkkal, akkor erről mi konzultálunk és határozunk, de ettől az ötlettől eltanácsolná a magyar embereket.

forrás: hirado.hu