CSAK7!
Valódi hírek válogatása & REAL BLOG. NO fake news.
CSAK7!
Valódi hírek válogatása & REAL BLOG. NO fake news.

#Orbán #kormányinfó


Orbán Viktor: Sorsdöntő lesz a májusi EP választás

2019. január 12. szombat

Lényegre törő beszámolóval és erős kijelentésekkel állt hallgatósága elé Orbán Viktor az év első Kormányinfóján.

A miniszterelnök minden neki feltett kérdést megválaszolt, ismertette a magyar gazdaság kiugróan jó eredményeit, kifejtette a véleményét a honi ellenzékről, Soros Györgyről, és azt is elmagyarázta, miért gondolja úgy, hogy a migráció lesz a következő 15-20 év legnagyobb sorskérdése Európában.

 A bruttó hazai termék (GDP) tavalyi növekedése 4,6 százalék lehet, az államadósság a GDP 71 százalékára csökkent 2018 végére, a tavalyi hiány pedig két százalékon megállt – sorolta a magyar gazdaság eredményeit Orbán Viktor a csütörtöki Kormányinfón.

A kormányfő idei első, hagyományteremtőnek szánt nemzetközi sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszternek a szerdai kormányülésen tett beszámolója kapcsán elmondta: tavaly a háztartások fogyasztása hat százalékkal nőtt, a bruttó bérek pedig átlagosan 11 százalékkal. A kormányfő az adatok kapcsán megjegyezte: a gazdaság stabil, és ez várható idén is.

Magyarország jobban teljesít – hangsúlyozta a miniszterelnök.
A Magyar Idők kérdésére elmondta: az elmúlt években számos pénzügyi elemző alulmérte a magyar növekedési kilátásokat. – Választási években az elemzők jól láthatóan politikai eszköznek tekintik magukat, nem a valóságot akarják bemutatni, hanem politikai szimpátiájuk, érdekeik alapján befolyásolni akarják az emberek döntéseit előrejelzéseikkel.

Most sem lep meg ez a 2019-es évre nézve, hiszen megkezdődött az európai parlamenti kampány – jegyezte meg a kormányfő. Hozzátette: az, hogy Magyarországot a kampányidőszakokon kívül is leértékelik egyes elemzők, egy tenden­ciára utal.

– Meg kell nézni, hogy ­2010-zel ellentétben, amikor a szocialisták két kézzel szórták a pénzt, 2014-ben és 2018-ban, választási években még alacsonyabb is lett a hiány, mint terveztük – emlékeztetett. Leszögezte: ezért is fontos, hogy megvédjük a pozí­cióinkat a tekintetben, hogy a magyar pénzügyek rendben vannak, az előrejelzéseink megbízhatók. – A valóság a mi oldalunkon áll – jegyezte meg a miniszterelnök.

SAJÁT ERŐRE TÁMASZKODVA

A gazdaságpolitikát érintő további kérdésekre válaszolva azt is kijelentette: a kormány mindent megtesz azért, hogy meglegyen a négyszázalékos növekedés az idén. 2010-ben Magyarországon 3,7 millióan dolgoztak, ma 4,5 millióan, és ha minden jól megy, azzal kell számolni, hogy hosszabb távon is 4,5-5 millió lesz a munkát vállalni képes és akaró emberek száma, ami megközelíti a teljes foglalkoztatottságot.

A munka törvénykönyvének módosítását érintő kérdésre kifejtette: a jogszabály-változtatás azért volt szükséges, mert elsősorban kis- és középvállalkozók szenvednek attól, hogy kiskapukat kell keresni, ha túlórában akarnak foglalkoztatni. Azt mondta, a mostani intézkedés, amely „a szabadságot adja meg a munkavállalóknak”, ezen próbál meg segíteni, és reméli, fog is. Kijelentette: az emberek ki lesznek fizetve, és ha túlórát vállalnak, előre tisztázhatják a feltételeket.

– Ez a törvénymódosítás egy lehetőség, van, aki él vele, van, aki nem, de a törvény jó – közölte. Úgy vélte, ezért nem érdemes olyan gazdaságpolitikát folytatni, amely több ember munkáját igényelné, olyan növekedés kell, amelyik ennyi emberrel működtethető gazdaságból fakad.

SORSDÖNTŐ A MÁJUSI VÁLASZTÁS

– Magyarország célja, hogy az EU minden intézményrendszerén belül, minden intézményben kerüljenek többségbe a bevándorlásellenes erők, az EP-ben, utána az Európai Bizottságban, majd a nemzeti parlamenti választások eredményeként az Európai Tanácsban – jelentette ki Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: sorsdöntő a májusi európai parlamenti választás, ott végre minden európai ember elmondhatja a véleményét a bevándorlásról, mivel eddig erre – konzultáció, népszavazás és parlamenti választás keretében – csak Magyarországon volt mód.

– Megkezdődött a kampány, tüntetések vannak, pontokat fogalmaznak meg […], kampányszakaszban vagyunk, és ez egészen májusig biztosan így lesz – utalt a kormányfő arra, hogy mind Magyarországon, mind külföldön a magyar kormány ellen demonstrál az ellenzék, karöltve brüsszeli támogatóikkal.

Arra, hogy nemcsak Budapesten, hanem Belgrádban, Bécsben, Varsóban és Rómában is tüntettek a helyi jobboldali kormányok ellen, azt felelte: a Soros György által támogatott, EP-választásra készülő, bevándorláspárti erők mindenhol tüntetnek, és fognak is, de „ennek a sportágnak ez a természete”. Azzal kapcsolatban, hogy a magyar ellenzék egységes listával indulhat az EP-választáson, a miniszterelnök kijelentette: így az ellenzék a saját sírját ássa, és neki nem kötelessége megakadályozni ebben.

– A kampányban az az újszerű – folytatta –, hogy nemzetközi, van egy kiemelkedő téma, a bevándorlás, amely maga köré rendezi az egész európai politikai arénát, erről fognak dönteni az európai választók. A miniszterelnök célként fogalmazta meg, hogy az EP-választás eredményeként a Fidesz legyen a legsikeresebb párt Európában és az Európai Néppártban is.

A LIBERÁLISOK A SZABADSÁG ELLENSÉGEI

– A bevándorlásról szóló vita újraértelmezi a szuverenitásvitát is, a bevándorláspártiak ugyanis nem tartják tiszteletben azoknak a döntését, akik nem akarnak migránsokat befogadni – tette hozzá.

Összegzése szerint minden liberális demokrata egyúttal bevándorláspárti is, ellenben a legfontosabb kérdésekben, a bevándorlás, a család és a keresztény kultúra kérdésében a magyarok illiberális álláspontot foglalnak el.

Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége EP-frakciója vezetőjének azon kijelentésére, mely szerint a magyar miniszterelnök se nem demokrata, se nem keresztény, Orbán Viktor úgy reagált: oda jutott a liberális gondolkodás Európában, hogy az ma a szabadság első számú ellensége, a liberálisok már nemcsak azt akarják megmondani, hogy ők kik, hanem azt is, kik a kereszténydemokraták.

– Ám ennek a korszaknak most vége van, olyan témák kerültek elő, amelyek esetében sokan nem értenek egyet a média által képviselt értékekkel és az abból fakadó politikákkal. Remélhetőleg az erőviszonyok megváltoznak a médiában is – mondta.

EURÓPA KÜLÖNVÁLIK

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a migráció lesz a következő 15-20 év legnagyobb sorskérdése Európában, ugyanis Afrika és Ázsia népességmegtartó ereje nem nő olyan gyorsan, mint a népessége.

Hozzátette: a tömeges migráció miatt az eddigi egységes európai civilizáció különválik egy vegyes lakosságú nyugatira, amely az iszlám és a kereszténység együttélésére építi a jövőjét, és lesznek a közép-euró­paiak, akik továbbra is keresztény civilizáció­ként képzelik el Európát.

– A migráció Nyugat-Európában együttélési kérdés, Közép-Európában azonban még nem, itt a vita arról szól, hogyan akadályozzuk meg annak a helyzetnek a kialakítását, amely Nyugat-Európában már látható – magyarázta. Orbán Viktor szerint ma már az a kérdés, hogy tud a kontinens két fele egységes maradni, ha ennyire különböző jövőt választottak maguknak.

ÚJ SZÖVETSÉGEK KÖTTETNEK

Matteo Salvini olasz belügyminiszter varsói látogatása kapcsán megjegyezte: a lengyel–olasz tengely a legnagyszerűbb fejlemények egyike, nagy reményeket fűz hozzá, és ez nekünk annyit jelent, hogy az Európai Néppárttól jobbra álló kormányképes, bevándorlásellenes erők az együttműködés formáit keresik, ami jó hír, mert az EPP a szövetségeseket a bevándorláspárti irányban keresi.

Orbán Viktor elmondta: „A Fidesz az EPP tagja, a lojalitás Magyarországon politikai érték, így amíg ott vagyunk – remélhetőleg hosszú ideig –, mindig lojálisak leszünk a saját pártcsaládunkhoz.”

– A migráció kérdése ugyanakkor nem ismeri a párthatárokat és megköveteli a kormányok együttműködését, ezért mindig találkozom Matteo Salvinivel, ha a migráció indokolja, és amíg ő a felelős a migrációs ügyekért Olaszországban – közölte.

Orbán Viktor felidézte néhány nappal ezelőtti brazíliai látogatását is, kiemelve ezzel kapcsolatban, hogy a migrációs vita túlnyúlik Európa határain. Szerinte ha Jair Bolsonaro újonnan beiktatott brazil elnök választási üzenetét átfordítják magyarra, az úgy hangzik: Magyarország mindenekelőtt és Isten mindannyiunk fölött.

Nincs elfogadható szintje a korrupciónak
Családpolitika. A családok védelméről szóló nemzeti konzultációban 1,382 millió kérdőívet küldtek vissza. Orbán Viktor kiemelte, ez volt a harmadik legnagyobb részvételű nemzeti konzultáció, ami azt mutatja, hogy nemcsak a kormánynak, hanem az egész országnak fontos a családok helyzete, a gyermekvállalás és a demográfia kérdése. A miniszterelnök reményei szerint a február 10. körül esedékes évértékelő beszédében ismerteti majd a konzultáció alapján hozott kormányzati intézkedéseket.

A miniszterelnök hagyományteremtőnek szánt sajtótájékoztatót tartott

Fővárosi fejlesztések. Lapunknak azzal a kérdésével kapcsolatban, hogy a legutóbbi kormányülésen Tarlós István főpolgármester is részt vett, a miniszterelnök közölte: döntések születtek a Lánchíd felújításáról, továbbá egy XIII. kerületi csatornázási beruházásról és kétmilliárd forint értékben bárki által használható fővárosi sportparkok építéséről. A kormányülésen megjelölték azokat a kérdéseket is, amelyekről hamarosan határozni kell, így például a 3-as metró továbbépítéséről.

Korrupció. Orbán Viktor szerint a korrupciónak nincs elfogadható szintje, a zéró tolerancia a helyes, az pedig, hogy Magyarország minden évben jobban teljesít, önmagában cáfolja azt az állítást, amely szerint Magyarországon az európai átlagot meghaladó korrupció lenne. Azt is hangsúlyozta, hogy Európában Magyarországon hatályos a legszigorúbb képviselői vagyonbevallási törvény, és szerinte egyébként alig van olyan európai politikus, aki kibírná, hogy harminc éven keresztül ilyen részletesen ki kelljen terítenie a magánéletének a lapjait.

Jobboldali médiaalapítvány. A kormányfő ténykérdésnek tekinti, hogy Magyarországon ma baloldali, liberális, kormányellenes médiatöbbség van: a legnagyobb televízió, a legnagyobb hetilap, a legnagyobb internetes platform, talán még a legnagyobb országos politikai napilap is kormánykritikus, baloldali és liberális. Az szerinte lényegtelen, hogy az ezzel szemben álló irányokat képviselő médiumok egyben vannak vagy külön.

– Többen vannak ellenem önök közül, mint velem – válaszolta az őt kér­dező újságírónak.

Rokonok, barátok gazdagodása témában feltett kérdésre azt válaszolta: üzleti kérdésekben nem nyilvánít véleményt, mert a magyar politika fontos kiindulópontja a politika és az üzlet elválasztása egymástól. – Ha valamelyik üzletember mégis politikával akarna foglalkozni, akkor erre nem lesz sok esélye – tette hozzá.

30 éve szabadon elnevezéssel – a rendszerváltás emlékére – emlékévet szerveznek, létrehoztak egy emlékbizottságot, amelynek elnöklésére Kövér László házelnököt kérik fel, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert pedig megbízták, hogy a kormányt képviselje a testületben.

Regionális politika. Orbán Viktor szerint Szent István-i örökség a Kárpát-medencei népek együttműködésének kultúrája, a magyarokkal való együttműködéssel pedig mindenki jól jár. Történelmi teljesítménynek nevezte, hogy Magyarország Szlovákiával közösen lép fel az EU-ban az érdekérvényesítésért, és szerinte ezt nemsokára a románokkal is meg tudjuk tenni.

Forrás: Magyar Idők