CSAK7!
Valódi hírek válogatása & REAL BLOG. NO fake news.
CSAK7!
Valódi hírek válogatása & REAL BLOG. NO fake news.
Orbán Viktor komoly megerősítést kapott Izraelben
Orbán Viktor komoly megerősítést kapott Izraelben

2018. július 20. péntek

A biztonság, a terrorizmus elleni harc, a határvédelem és a modern kori antiszemitizmus kérdését is azonosan látja az izraeli és a magyar miniszterelnök – ezt mondta Orbán Viktor Jeruzsálemben, ahol Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel tárgyalt.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: egyetértettek abban, hogy ma a biztonság a legfontosabb kérdés, és minden nemzetnek joga van a saját biztonságához.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója szerint az elmúlt harminc évben a magyar jobboldali vezetőket többször érte vád, amely szerint antiszemiták lennének. Erre „csattanós válasz” a magyar kormányfő izraeli látogatása, így tarthatatlan helyzetbe kerültek azok, akik a kritikákat megfogalmazták – vélekedett.

Hozzátette: Orbán Viktor egy komoly megerősítést szerzett, mindkét ország vezetője egyetértett abban, hogy javult a helyzet, Magyarországon egyfajta zsidó közéleti és kulturális reneszánsz van kibontakozóban. Ezzel szemben Nyugat-Európában romlik a helyzet, elsősorban a bevándorlás okozta népességkeveredés miatt.

A magyar zsidók félelem nélkül élnek

A két politikus azt is megfogalmazta, hogy a modern kori antiszemitizmus komoly veszélyekkel jár. Benjámin Netanjahu azt mondta a sajtónyilatkozatában, hogy a magyar kormány ellenzi az antiszemitizmust, és a magyar zsidók félelem nélkül élhetnek – hangzott el az M1 péntek reggeli műsorában.

Mráz Ágoston Sámuel szerint ez a kijelentés azonban nem igaz Nyugat-Európára, ahol egy-egy atrocitás borzalmas fenyegetettséget jelent az egész zsidó közösség számára. Elmondta: ezzel szemben Magyarországon a kormányfő számtalan alkalommal elismételte, hogy zéró tolerancia van az antiszemitizmus minden megnyilvánulásával kapcsolatban.

Az „antiszemitizmus kártya” a magyar kormányfő izraeli látogatása során ismét előkerült, az Amnesty International azt szerette volna elérni, hogy Orbán Viktort ne engedjék be a Jad Vasem intézetbe. Mráz Ágoston Sámuel aláhúzta: a Soros György támogatta nemzetközi szervezet az izraeli kormányfővel szemben is nagyon kritikus.

Forrás: hirado.hu