CSAK7!
Valódi hírek válogatása & REAL BLOG. NO fake news.
CSAK7!
Valódi hírek válogatása & REAL BLOG. NO fake news.

#feszültség


Porosenko: „Kérem, tűnjön el Ukrajnából, Putyin úr!”
Porosenko: „Kérem, tűnjön el Ukrajnából, Putyin úr!”

2018. november 28., szerda

Petro Porosenko ukrán államfő arra kérte Donald Trump amerikai elnököt, ha találkozik Vlagyimir Putyinnal Argentínában, a G20-országcsoport csúcsértekezletén, tolmácsolja neki üzenetét, hogy – mint fogalmazott – „tűnjön el Ukrajnából”.

Porosenko az NBC amerikai televíziónak adott interjújában a Kercsi-szorosnál történt incidensről szólva ismételten kijelentette, hogy az ukrán hajók elleni orosz támadást Ukrajna katonai agressziónak tekinti, és kész megvédeni területét, demokráciáját és szabadságát.

Emlékeztetett arra, hogy Oroszország azért támadta meg Ukrajnát, mert az ország nem akar többé az orosz birodalom része, orosz gyarmat lenni. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna csak önmagát védi, nem akar senkit sem megtámadni.

Porosenko azt reméli, hogy az amerikai elnök támogatja Ukrajna szuverenitását, területi épségét, és az ukránok küzdelmét a demokráciáért.

Hangsúlyozta: a fekete-tengeri térség biztonsága globális kérdés, ezért szükséges a NATO jelenléte a térségben, hogy Oroszország többé ne tehesse meg újra azt, amit múlt vasárnap tett, amikor hadihajói tüzet nyitottak az ukrán hadihajókra, elfoglalták őket. Nyomatékosította, hogy Oroszország nagy árat fog fizetni ezért.

Az ukrán elnök nyilatkozott a CNN amerikai hírtelevíziónak is. Azt mondta, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter telefonon biztosította őt arról, hogy Washington teljes – akár katonai – támogatást is nyújt Ukrajnának szuverenitása védelmében.

„Kérem, tűnjön el Ukrajnából, Putyin úr!” – idézte Porosenko szavait az UNIAN ukrán hírügynökség.

Forrás: origo.hu