CSAK7!
Valódi hírek válogatása & REAL BLOG. NO fake news.
CSAK7!
Valódi hírek válogatása & REAL BLOG. NO fake news.
Szopórolleren a Jobbik, megérkezett a feljelentés
Szopórolleren a Jobbik, megérkezett a feljelentés

2018. július 10. kedd

A Jobbikot januárban megbírságolta az Állami Számvevőszék, ezért gyűjtést indított. Több mint százmillió forint adományt kapott a csicska párt, amit a országgyűlési választás kampányában használt fel. A feljelentő szerint ezzel bűncselekményt követtek el a Jobbik vezetői.

Csalás miatt tett feljelentést az ügyészségen egy magánszemély július 2-án a Jobbik tavaly őszi adománygyűjtő akciója miatt. A feljelentő szerint a párt vezetői az Állami Számvevőszék (ÁSZ) bírságának kifizetésére kért adományokat kampánycélokra használták fel, így bűncselekményt követhettek el.

„Az illetékes kerületi ügyészség a feljelentést megvizsgálta és az alapján további adatok beszerzését látta indokoltnak, ezért feljelentéskiegészítést rendelt el, amelynek teljesítésével a Budapesti XI. Kerületi Rendőrkapitányságot bízta meg”

– közölte Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Harminc nap után döntenek az ügyben

A rendőrségnek 30 napja van arra, hogy az ügyben beszerezze a kért adatokat és bizonyítékokat. Az ügyészség ezután dönt a feljelentés elutasításáról vagy a nyomozás elrendeléséről. A Jobbik parlamenti frakcióvezetője, Gyöngyösi Márton néhány napja közölte egy tévéműsorban, hogy a több mint százmillió forint adományt nem a párt megmentésére, hanem kampányra költötték el.

Sneider Tamás pártelnök nem sokkal később ezt hazudta: a pénz nagy részét a saját képviselőik adták össze. Ennek azonban ellentmondani látszik a Jobbik január 18-i közleménye, amely szerint 92 millió forint adomány gyűlt össze, és már több mint hatezren adakoztak.

A Jobbik volt alelnöke, Toroczkai László a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, hogy az adományként befolyt pénz elköltéséről a tagság és az elnökség megkerülésével a pártigazgató döntött.

Kiürült a pártkassza

A Jobbik tavaly ősszel jelentette be, hogy kiürült a pártkassza. Mivel nem tudta befizetni a tiltott pártfinanszírozás miatt kiszabott 331 millió forintos ÁSZ-bírságot, a párt ugyanennyi állami támogatástól elesett. A Jobbik a Magyar Postának is tartozik 60 millió forinttal. Az adománygyűjtéssel ezt a hiányt próbálták meg csökkenteni.

​Forrás: hirado.hu