CSAK7!
Valódi hírek válogatása & REAL BLOG. NO fake news.
CSAK7!
Valódi hírek válogatása & REAL BLOG. NO fake news.

#Blankaképzés


Vizsgálat indult az Orbán ellen uszító középiskolai tanár ellen

2019. január 21., hétfő

A győri Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakközépiskola informatikatanára az Együtt korábbi képviselőjelöltjeként aktív politikai életet folytat, ráadásul az iskolában, tanári minőségében is.

A tanár úr nem éri be azzal, hogy csak a közösségi médiában politizáljon és lázítson. 2016 márciusában talán az egyedüli iskola a győri kereskedelmi volt, ahol a tanárok a kockás inges cirkuszába a diákokat is bevonták. Bagó István tanár úr akkor egy egész osztállyal, 15-16 éves, azaz fiatalkorú tanulókkal együtt demonstrált az iskola épülete előtt, vélhetően tanáróra alatt és ezt a megyei napilap is megörökítette. Az iskola vezetése most reagált megkeresésünkre. Azt írták, hogy belső vizsgálatot indítottak az ügyben. 

A napokban mutattuk be a győri tanár Facebook-profilját, amelyen akkor még csak úgy hemzsegtek a kormányellenes, uszító bejegyzések. Ezen kívül Paks2 ellenes borítókép és O1G profilkép is segítette azon diákok politikai nevelését, akik informatikatanáruk oldalára tévedtek. 

Bagó István tanár úr, egyébként nem független a politikától, hiszen korábban, önkormányzati választáson az Együtt-PM képviselőjelöltje volt, mindennek a tetejében diákköri vezető, aki több napos kirándulásokra is elviheti a rábízott fiatalokat. Joggal merül fel, hogy a diákokkal együtt töltött időben is politizálhat, nézeteit esetleg megpróbálja a diákjainak is továbbadni, hiszen volt már erre példa. 2016. március 30-án a Tanítanék Mozgalom országos megmozdulása idején a délelőtti órákban egy osztálynyi tanulóval tüntetett. A Kisalföld napilap, amely körképet készített a néhány győri pedagógus megmozdulásról, azt is megjegyezte, hogy egyedül itt, a Pálffynál vonták be a diákokat is. 

Lomnici Zoltán alkotmányjogász a PestiSrácok megkeresésére úgy vélekedett, hogy

az a pedagógus, aki ilyet tesz, megsérti a köznevelési törvényt, amely nem véletlenül tiltja az iskola területén a politizálást, a politikai megmozdulásokat, rendezvényeket, azt pedig különösképpen, hogy egy tanár politikai nézetei elfogadására, követésére késztessen tanulókat. 

A PestiSrácok ujságírói azt kérdezték írásban a Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakközépiskola Igazgatójától, hogy az általa vezetett intézményben elfogadott-e a politizálás, hogy pedagógusok politikai akcióikba diákokat is bevonjanak, a 2016-os iskolájuk előtt történt tanár-diák tüntetés a vezetés engedélyével történt-e és a szülők egyáltalán tudtak-e arról, hogy egy politikai megmozduláshoz, pártpolitikai akcióhoz használják fel a gyermekeiket. 

Leszkovich György tagintézmény-vezető válaszában megjegyzi, hogy Bagó István 28 éve az iskola tanára, és ez idő alatt  sem tanári, sem diák, sem pedig szülői panasz nem érkezett vele kapcsolatban. Bár úgy gondolja, hogy a pedagógusoknak is joguk van magánemberként véleményt nyilvánítani, ugyanakkor semmilyen módon  nem kívánnak teret adni aktuálpolitikának, ezért vizsgálatot indítottak az ügyben. 

A ügyben vizsgálatot indítottunk, hogy a fent nevezett pedagógus feladata ellátása során megsértette-e az intézmény alapelveit, jó hírnevét és megfelelő pedagógusi magatartással gyakorolja-e munkáját. Amennyiben szükséges, megtesszük a megfelelő intézkedéseket – fogalmaz a tagintézmény-vezető. 

Forrás: PestiSrácok